Klassieke muziek echt beleven; opnieuw krijgt het publiek deze kans tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Ede. Na de eerste editie van het klassieke muziekfestival in 2017 komen ook dit jaar musici van over de hele wereld naar Ede en omstreken. De Edesche Concertzaal stond aan de wieg van dit bijzondere muziekfestival. 


De start van IKFE

"In Ede bestond zoiets helemaal niet", begint Jan-Willem van Ree, artistiek manager van de Edesche Concertzaal. Begin 2016 deed Rob Groen, manager van Anna Fedorova, Nando Eskes, de eigenaar van Eskes Media, het idee aan de hand om een muziekfestival te organiseren. Eskes werkte dit idee uit tot een festival met duidelijke doelstellingen rondom de promotie van de gemeente Ede, regio FoodValley en de klassieke muziek. Een seizoen later waren de plannen gesmeed en was het Internationaal Kamermuziek Festival Ede geboren, met Anna Fedorova als artistiek directeur. In de maanden voorafgaand aan het Hemelvaartsweekend 2017 draaide het team van de Edesche Concertzaal op volle toeren om het IKFE te laten slagen. "Met weinig mensen hebben we keihard gewerkt om het festival van de grond te krijgen. Er zit een grote tijdsinvestering in van alle medewerkers, zonder hen was het niet gelukt", blikt Van Ree terug op vorig jaar. Bijzondere ervaring was de live-uitzending van het openingsconcert door Omroep MAX/NPO Radio 4. "Dat het live uitgezonden werd, zegt ook iets over de kwaliteit die we hier leveren, anders wordt het niet uitgezonden."

Anna Fedorova - artistiek directeur Internationaal Kamermuziek Festival Ede

Anna Fedorova, artistiek directeur van IKFE 2018. Foto: Mateusz Zahora

Zoeken naar samenwerking 

Vanaf het begin zocht de Edesche Concertzaal bij de organisatie van het IKFE naar samenwerking met partners in de omgeving. "We vinden dat het voor Ede heel goed is, dat het festival het imago van de regio omhoog haalt. Daarin wilden we andere culturele partners graag betrekken." Voor het IKFE 2018 werkt de Edesche Concertzaal samen met het Akoesticum, Theater Cultura, Theater Junushoff, Pathé CineMec Ede en het Kröller-Müller Museum. Het Kröller-Müller Museum en Junushoff Wageningen zijn nieuwe locaties voor het IKFE. Vanuit de Universiteit Wageningen werd er vooraf meegewerkt. "Deze ontwikkeling sluit goed aan bij onze regionale, nationale en internationale bedoelingen. Volgend jaar willen we graag nog verder uitbreiden", vertelt Van Ree. "We willen mensen de kans geven klassieke muziek te beleven en een festival is dan wat laagdrempeliger dan een regulier concert. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds laat nog naar een concert, van een uur, om toch iets van het festival mee te pikken." Voor de organisatie van het IKFE was er ook financiële samenwerking nodig. "We hebben ons verdiept in subsidies en fondsen, je kunt het zelf financieel niet dragen, daar heb je ook partners voor nodig."

Artistiek brein: Anna Fedorova

Gevierd pianiste Anna Fedorova is ook in 2018 artistiek directeur van het Internationaal Kamermuziek Festival Ede. Zij nodigt musici van over de hele wereld uit om deel te nemen aan het IKFE. Dit jaar komen twintig topmusici uit het internationale netwerk van Anna Fedorova naar Ede en omstreken. Dat resulteert in een schitterend programma met uiteenlopende concerten. "Anna baseert haar ideeën op wat hier mogelijk is", legt Van Ree uit. "Dit jaar is het thema Forces of Nature, wat terugkomt in de concerten en muziek. Bovendien is het erg leuk dat we weer nieuwe dingen uitproberen, zoals het ballroomconcert 'An der schönen blauen Donau'."


Muziek om naar uit te kijken

"Ik kijk zelf erg uit naar het openingsconcert; Souvenir de Florence vind ik een erg mooi muziekstuk. Ook verheug ik me op Schubert's Winterreise, waarbij ik de inleiding doe", vertelt Jan-Willem van Ree. "Hierin vertel ik hoe het verhaal bij de muziek past en de artiesten laten vervolgens live horen waar ik over vertel. Achter Winterreise gaat de nasleep van een tragische liefdesgeschiedenis schuil en Schubert schreef dit toen hij in armoede leefde en met gezondheidsproblemen kampte. Een sombere laag hoor je door het hele stuk heen."

Benieuwd naar de andere evenementen en concerten? Bekijk hier het volledige programma van het IKFE 2018.