Het online operamagazine Place de l'Opera (www.operamagazine.nl) bestaat tien jaar. Wat begon als een klein initiatief om operaliefhebbers en -professionals een platform te geven, is dankzij de inzet van velen uitgegroeid tot hét operamedium van Nederland.

operamagazine-place-opera-jubileum-tien-jaar


Place de l'Opera werd in januari 2009 gelanceerd door journalist Jordi Kooiman. Hij wilde met zijn initiatief een leemte in het Nederlandse operalandschap vullen: ondanks meerdere pogingen was er op dat moment geen journalistiek medium voor operaliefhebbers en -professionals.

Dankzij de financiële en technische ondersteuning van uitgever Eskes Media groeide Place de l'Opera de afgelopen tien jaar uit tot een platform waar operaliefhebbers geïnformeerd en geïnspireerd worden en waar professionals uit de operawereld stem kunnen geven aan hun ideeën, ervaringen en nieuwe projecten. Commercieel gezien heeft de website met zijn forse bezoekersaantallen steeds meer adverteerders uit de opera- en muziekwereld weten aan te trekken.

Alles over opera in Nederland

Place de l'Opera biedt dagelijks artikelen over het operaleven in Nederland en daarbuiten. Naast nieuwsberichten, aankondigingen en recensies biedt het magazine uitgebreide achtergronden in de vorm van interviews, reportages en podcasts. Waar de ruimte voor operajournalistiek in dagbladen en klassiekemuziekbladen spaarzaam is, kan op Place de l'Opera vrijwel alles aangekondigd en besproken worden, en dat heeft de afgelopen tien jaar veel waardering en dankbaarheid in de operawereld opgeleverd.

“De komende tien jaar willen we onze tentakels verder over de wereld uitspreiden”, zegt hoofdredacteur Jordi Kooiman. “We hebben op dit moment correspondenten in een aantal belangrijke operasteden en willen daar graag meer steden aan toevoegen, zodat we alle belangrijke premières in Europa kunnen verslaan.”

Vernieuwing Place de l'Opera

Op de achtergrond wordt gewerkt aan een vernieuwing van de website – zowel qua vormgeving als qua techniek. De wekelijkse nieuwsbrief wordt deze maand al vernieuwd. In het kader van het jubileum organiseert Place de l'Opera een grote jubileumquiz. Lezers maken door deelname kans op een groot aantal prijzen, ter beschikking gesteld door relaties van het magazine in de operawereld.

Lees ook: Tien jaar Place de l'Opera: een terugblik.

place-de-l-opera-magazine-jubileum-tien-jaar